A magyarországi wing tsun története

Si Fu Máday Norberttől Si Hing Szabó Csabáig

több, mint harminc év…

A Magyar Wing Tsun Egyesület Magyarország legősibb és legnagyobb kung-fu iskolája, amit SIFU Máday Norbert alapított és vezet. Ő volt az első, aki 1986-ban elkezdte tanítani a WING TSUN KUNG FU-t Magyarországon.

Minden későbbi személy, aki jelenleg Magyarországon (Ving Tsun, Wing Csum, Wing Tzun, Wing Chun, stb.) különböző írásmódot használ, a saját iskolájában tanult egy ideig, és miután felismerte saját „nagyságát”, létrehozott saját VT „világszövetségeket” (amelyeknek taglétszáma gyakran alig éri el a 20 főt).

Az iskolájában számos feketeöves karatemester is tanulja a WING TSUN KUNG FU-t, ami magas szakmai színvonalat tükröz.

Máday SIFU 1991 óta Leung Ting nagymester személyes tanítványa, aki nem kínai származású, és ő őrzi a WING TSUN titkait. Az edzőtáborok, szemináriumok és vizsgák számtalan vezetése jelzi tevékenységét.

2001-ben Leung Ting nagymester kinevezte az amerikai Wing Tsun iskolák főoktatójává.

A Magyar Wing Tsun Egyesület a többi 62 országgal együtt hivatalos tagja az International Wing Tsun Association-nek.

Prof. Leung Ting, a Wing Tsun kung-fu nagymestere 1991 óta évente egyszer, 1998-ban és 2000-ben kétszer is ellátogatott Magyarországra, hogy tanítson és mesterfokozatra vizsgáztasson méltó tanítványokat. Személyes jelenléte rendkívül fontos mind az oktatók, mind a diákok számára, hiszen így biztosak lehetnek abban, hogy:

  1. Valódi és ősi kínai harcművészetet tanulnak.
  2. A tudásukról kapott diploma világszerte minden hivatalos szerv által elismerésre kerül.
  3. Ugyanazokat az eredeti technikákat tanulják, mint a keleti társaik.

Az egyesület elnöke Dai Sifu Máday Norbert, a kelet-európai főoktató. Ő Leung Ting nagymester személyes tanítványa (a nagymester fogadott fia), és irányítása alatt áll Lengyelország, Románia, Ukrajna, Oroszország és Litvánia is.

Az ázsiai országokon kívül csak a Kelet-Európai Szövetség tartozik közvetlenül a nagymesterhez, a többi országnak pedig a német főoktatóhoz kell csatlakoznia.

A kelet-európai országok központi székhelye a kecskeméti kolostor, ahol egy 100 négyzetméteres hagyományosan berendezett kung-fu szentélyben zajlik az oktatók továbbképzése, és a kolostor hatalmas udvara ad otthont a tanulók nyári táborainak is.

A Magyar Wing Tsun Egyesülethez majdnem száz iskola tartozik Magyarországon. Ebből tíz Budapesten működik különböző kerületekben.

A milleniumi év sok szerencsét hozott az egyesületnek: A nagymester meghívására Dai Sifu Máday Norbert tíz oktatóval együtt bemutatót tartott Kínában.

Erről az utazásról a 2000 januárjában megjelent teljes színes magazin beszámolt. Sifu és diákjai felkészültsége még a kínai szakembereket is lenyűgözte. A nagymestert kétszer is vendégül láthattuk hazánkban. Szemináriumokat tartott a diákoknak és huszonöt tanulót vizsgáztatott mesterfokra. Dai Sifu Máday Norbert elérte az 5. mesterfokozatot, míg három hűséges tanítványa, Szabó Ferenc, Széll Gábor és Kun István a 3. mesterfokozatra lépett elő.

Sikerült egy 142 négyzetméteres teljesen felszerelt Wing Tsun kung-fu központot létrehozni Budapesten, amit az összes diák használhat. Sifu minden héten személyesen oktatja a főváros haladó tanítványait.

Tíz év alatt tíz magyar nyelvű tankönyvvel és számos magazinnal gazdagodott az egyesület, amik segítik a tanulók fejlődését.

 

A magyar Wing Tsun egyesület jövőbeni célkitűzései továbbra is az alábbiak:

  • Mindenkinek lehetőséget biztosítson az eredeti, ősi kínai harcművészet gyakorlására.
  • Fejlessze a tanulókat:
  • Fizikailag: erősítse az állóképességet, kitartást, tűrőképességet és mozgáskoordinációt.
  • Szellemileg: nyújtson magyarázatot a technikák anatómiai, fizikai és matematikai hátterére, az ok-okozati összefüggésekre; segítse megismerni a keleti kultúrát és nyelvet, visszaállítson lelki egyensúlyt, fejlessze a memóriát stb.
  • Erkölcseiben: támogassa az önfegyelmet, az egymás iránti türelmet és segítőkészséget, valamint az idősebbek és tapasztaltabbak tiszteletére nevelést.
  • Közösségi összetartás révén nyújtson otthont és „családot” azoknak, akiknek erre szükségük van.
  • Irányt mutasson a fiatalabb generációnak az értelmes szabadidő eltöltéséhez.

Ezáltal az egyesület továbbra is hű marad célkitűzéseihez és értékeihez.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük